27. Jun 2020

Preglej vse novice

Razstava kiparske instalacije OREKTIKON – ANIMA SENSITIVA

OTVORITEV RAZSTAVE KIPARSKE INSTALACIJE OREKTIKON – ANIMA SENSITIVA

V soboto, 4.7.2020 bo v Botaničnem vrtu Sežana, v sodelovanju s skupino Tretji most, potekala otvoritev KIPARSKE INSTALACIJE OREKTIKON – ANIMA SENSITIVA, ki bo v Interpretacijskem centru kraške vegetacije na ogled do sobote, 11.7.2020 (delavniki od 7. do 19 ure, vikendi od 10. do 18. ure).

PRIČETEK OTVORITVENEGA DOGODKA: sobota, 4.7.2020, ob 11. uri
ZBIRNO MESTO: Pred glavnim vhodom v Botanični vrt Sežana (glavni vhod se nahaja neposredno iz glavne, Partizanske ceste, med stavbama Občine Sežana in KSP d.d. Sežana)
PROGRAM OTVORITVENEGA DOGODKA (dogodek namenjen odraslim):
– uvodni del z mitološkimi zgodbami v vrtu,
– v Interpretacijskem centru kraške vegetacije predstavitev vrta, skupine Tretji most, razstave Orektikon – Anima sensitiva ter večinskega avtorja kiparske instalacije – Tomaža Biffia,
– umetniški del z glasbeno in plesno spremljavo,
– zaključni del z druženjem ob simbolični pogostitvi – čas za pogovor o razstavi, vtisih,…

****

KONCEPT RAZSTAVE: Kiparska instalacija tematizira mitološko sliko nastanka živalskega sveta. Slike in kipi govorijo o nastanku živali, o njihovem poreklu v duhovnem svetu, o sorodnosti ki vlada med živalsko in človeško duševnostjo ter nenazadnje tudi o tem, kako so te povezave še danes zelo konkretno prisotne v stvarnosti – v vsaki živali in vsakem človeku.

O SKUPINI TRETJI MOST: Skupina “Tretji most” je umetniška iniciativa, ki se trudi za aktivno povezavo med ustvarjalci in publiko. Pri instalaciji in izvedbi programa je sodelovalo več ljudi, ki so člani skupine. V ožjem krogu skupino vodijo trije ustvarjalci: Nataša Ralijan – igralka, Tomaž Biffio – kipar in likovni pedagog, Marko Prijon – glasbenik in manager.

VEČINSKI AVTOR RAZSTAVE: Tomaž Biffio je po rodu Slovenec, ki od leta 1995 živi in dela v Nemčiji. Po izobrazbi je likovni in valdorfski pedagog, kasneje pa se je izšolal tudi v informatiki. Več let je delal kot programer in IT-svetovalec. Od leta 2005 je kot državni uslužbenec zaposlen na nemški državni šoli. Jedro njegovega raziskovanja in delovanja predstavlja presečišče med duhovno znanostjo in oblikovnimi principi v likovni umetnosti. Kadar je veter, ga lahko občasno srečate na jadralni deski nekje na Severnem morju ali na jadranskih otokih 😉

ČEMU RAZSTAVA V BOTANIČNEM VRTU SEŽANA OB VILI MIRASASSO?: Botanični vrt Sežana ima po svojem zgodovinskem nastanku ravno pravšnjo strukturo, ki omogoča razvoj kulturnega delovanja v smislu revitalizacije kulturne dediščine. Stoletna dediščina lahko plodno vpliva na kulturo sedanjosti in obratno, kultura sedanjosti lahko daje impulze prenove dediščine, ki se brez te preobrazbe slej ko prej izčrpa.