Ogled ICKV

Da se zbudimo iz utopije današnjega časa, ko smo ljudje zaslepljeni s pozlačenim, da spregledamo in se razgledamo in občutimo, smo v vrtu ustvarili Interpretacijski center kraške vegetacije, ki priča o edinem bogastvu, ki ima zlato vrednost, obilju, po katerem vsak lahko poseže. Ustvarili smo prostor, ki govori o lepotah, ki nas obdajajo, pa jih ne vidimo. O zemlji, soncu, vetru in dežju, o rastlinah in živalih in človeku, ki je tisočletja prizemljen užival te blagosti. Prostor o Krasu in vseh njegovih zakladih…

Medtem ko je Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso zakladnica rastlin iz različnih koncev sveta, je Interpretacijski center kraške vegetacije (ICKV) odsev kraške pokrajine in njenega rastlinstva.

Center, opremljen z didaktičnimi in interaktivnimi vsebinami, na umetniški način predstavlja skrivnosti podzemnega kraškega sveta, čar tukajšnjih gozdov, skladnost kraških travišč, burjo in Kosovelovo pesem…, kot odraz samega Krasa.

V didaktičnem prostoru centra Kras spoznavamo skozi grafično oblikovane podobe, fotografije, pisano besedo, digitalne animacije in e-lekcije, obenem pa je tu tudi zbirka kraških kamnin, ob kateri z dotikom občutimo njihove strukturne razlike, herbarij s prikazom pravih rastlin, odkrivanje opojnih vonjav pa nam omogočajo dišave izbranih kraških zelišč. 

V osrednjem delu centra sta s pomočjo fotografij na steklu na ogled tudi izvirnik Statuta avstrijskega cesarskega reda železne krone ter unikatni izvirnik Imenovanja Muzia Tommasinija v viteza avstrijskega cesarskega reda železne krone za zasluge v botaniki iz leta 1855. Originalna dokumenta, katerih posnetke si je možno ogledati izključno v tem centru, sta last Srečka Rožeta, interpretatorja kulturne dediščine in se hranita v Vojaškem muzeju Tabor Lokev.

V interaktivnem prostoru centra si je naposled možno ogledati tudi grafično animacijo o 12 tisočletnem spreminjanju kraške pokrajine, pred samim izhodom iz centra pa se nahaja tudi “Kraški travnik" z izbranimi izdelki kraških mojstrov in ustvarjalcev.

Interpretacijski center kraške vegetacije je bil urejen v okviru projekta KRASn`KRŠ, sofinanciranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014-2020 ter projekta VČERAJ ZA JUTRI, sofinanciranega s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.