Vrtovi Krasa

Ob mogočnem podzemlju in krajini edinstvenih čudes, ki sta jo v teku tisočletij v sozvočju oblikovala narava in človek, na Krasu v svoje veličastvo vabijo tudi njegovi Vrtovi. Taki, ki jih je nekoč ob vilah in graščinah oblikovala gospoda in taki, ki so jih ob svojih preprostih domovanjih urejali ljudje, da so v skopi kraški zemlji zmogli najti moč za preživetje. 

Danes nas ta kraška svetišča, združena pod plemenitim imenom Vrtovi Krasa, nagovarjajo z vso svojo zunanjo in notranjo lepoto, ki jo odstirajo skozi čudovita doživetja. Raziskovanj, odkrivanj in spoznanj. Da se vse začne in konča v zibeli Narave…

Vabljeni v Vrtove Krasa na čudovita doživetja čudovitih svetov

Na avtentična popotovanja, ki v vsakem vrtu na povsem izviren način popeljejo skozi prostor in čas do odkrivanj neprecenljivih zgodovinskih, kulturnih in naravnih bogastev ter izjemne sporočilne vrednosti posameznega vrta ter celotnega kraškega prostora.

 • Botanični vrt ob vili Mirasasso, Sežana: Po Vrtu ob vili Mirasasso z Myrtò Scaramangà
 • Ferrarijev vrt, Štanjel:  Ferrarijev vrt – družinski portret
 • Villa Fabiani, Kobdilj – Štanjel: Historični vrt Ville Fabiani
 • Pepin kraški vrt, Dutovlje: S Pepo po Krasu
 • Zeliščni vrtovi Belajevi, Kačiče: S Saturejo – kraško divjinko v svet začinjenih čudes

Doživetje Po Vrtu ob vili Mirasasso z Myrtò Scaramangà

Leta 1848 je na robu Sežane, v senci hriba Tabor, grška trgovska rodbina Scaramangà iz Trsta zgradila letno rezidenco Vilo Mirasasso, ob kateri je z ljubeznijo do narave, kulture in umetnosti uredila še vrt po vzoru tedanjih italijanskih meščanskih vrtov. Skozi stoletno lastništvo so se zvrstili trije rodovi Scaramangàjev, med katerimi je drugega predstavljala Vierou-Myrtò, kot edina ženska gospodarica sežanske posesti v rodbini Scaramangajev.

Myrtò je z veliko mero čutnosti, navezanosti in predanosti skrbela tako za vilo kot vrt, saj ga je velevala nadalje bogatiti z rastlinami, prinesenimi s popotovanj po svetu, kamor so plule Scaramangàjeve ladje, kot tudi številnimi grajenimi elementi, med katerimi prav gotovo še vedno kraljuje rastlinjak, leta 1890 zgrajen kot manjša kopija Schönbrunnskega rastlinjaka na Dunaju.

Doživetje »Po Vrtu ob vili Mirasasso z Myrtò Scaramangà« je torej edinstveno izkustvo, ki v ospredje postavlja ravno Myrtò v slogu oprave in postave iz 19. stoletja. Na ta način vas zgodba, katere člani so tudi oproda družine (portir, gospodinja in vrtnarka), doživeto popelje v davno minuli čas Scaramangàjev, njihov način življenja in predvsem sobivanja z vrtom, ki tu še vedno obstaja kot pečat neizmerne ljubezni in naklonjenosti.

Program:

 • doživljajsko vodeno spoznavanje vrta v spremstvu Myrtò Scaramangà in njene oprode
 • poezija in pripovedi
 • kulinarična čajanka pod pergolo cvetočih vrtnic ali v rastlinjaku sredi eksotičnega rastja
 • spominek

Cena:

 • pri rezervaciji 2 oseb: 130,00 € na osebo
 • pri rezervaciji 4 oseb: 80,00 € na osebo
 • pri rezervaciji 6 do 8 oseb: 60,00 € na osebo
 • pri rezervaciji 10 do 15 oseb: 45,00 € na osebo

Odpiralni čas: Od aprila do oktobra po predhodni najavi.

Trajanje: 2,5 uri

Jezik doživetja: slovenski, italijanski

Število oseb: 2-15 oseb

Za vsebino so odgovorni partnerji operacije Vrtovi Krasa Komunala Sežana d.d., Občina Komen, Zavod Fabiani, ORA Krasa in Brkinov d.o.o. in Krasna, Andrejka Cerkvenik s.p.. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.