25. Maj 2022

Preglej vse novice

Vabljeni na Dneve vrtov Krasa

Med petkom, 3. in nedeljo, 5. junijem, se bo v okviru projekta Vrtovi Krasa odvil cikel brezplačnih dogodkov na kraških vrtovih, ki bodo postregli z izobraževalnimi, ozaveščevalnimi in ustvarjalnimi vsebinami s ciljem ohranjanja narave in krepitve zavesti o njenem pomenu.

Vsebinsko pisani dogodki se bodo odvijali v Botaničnem vrtu Sežana ob vili Mirasasso, Ferrarijevem vrtu v Štanjelu, Vrtu Ville Fabiani v Kobdilju ter Pepinem kraškem vrtu na Bunčetovi domačiji v Dutovljah.

Program dogodkov:

PETEK, 3.6.2022, OB 18. URI (do 19. ure): Izobraževalni dogodek “Kraški vrt” v Mladinskem domu Ociski raj v Ocizli

Enourno strokovno-poljudno predavanje na temo načrtovanja in urejanja kraških vrtov je namenjeno vsem, ki si na svojem dvorišču želite urediti mali kraški raj. Borut Benedejčič, dobitnik zlate medalje za Pepin kraški vrt na Hampton Court Flower Showu leta 2009 ter dvakratni dobitnik srebne medalje na Chelsea Flower Showu leta 2012 in 2015, bo odstrl pomen in uporabno vrednost kraškega rastlinstva pri oblikovanju domačih vrtov na Krasu s ciljem ohranjanja krajine, spodbujanja sporočilne vrednosti avtohtonega rastlinstva, omejevanja vnosa tujerodnih rastlinskih vrst ter lažjega vzdrževanja vrtov.

Info & obvezne prijave do 3. junija do 10. ure: Mladinski dom Ociski raj, info@ociskiraj.si, 040 874 745 / Trajanje: 1 uro / Cena: brezplačen dogodek / Omejeno število mest.

 

SOBOTA, 4.6.2022, OB 9. URI (do 12. ure): Ustvarjalno-izobraževalna delavnica “Kras v steklenički parfuma” v Botaničnem vrtu Sežana ob vili Mirasasso

»Kras v steklenički parfuma« je naslov triurne ustvarjalne delavnice, ki bo organizirana med vrtnicami Botaničnega vrta Sežana temeljila na izdelovanju botaničnih parfumov iz naravnih esenc kraškega rastlinstva. Botanična parfurmerka Martina Vatovec je tista, ki nas bo na subtilen način popeljala v svet čudovitih vonjav in skozenj k poglobljenemu zaznavanju narave in njenih blagosti. V svet zaznavanja Krasa na nekoliko drugačen način…

Info & obvezne prijave do 3. junija do 10. ure: Botanični vrt Sežana vili Mirasasso marjetka.kljun@ksp-sezana.si, 031 625 093 / Trajanje: 3 ure / Cena: brezplačen dogodek / Omejeno število mest.

 

SOBOTA, 4.6.2022, OB 9. URI (do 16.30 ure):  Ustvarjalno-izobraževalni dogodek “Zeliščni dan na Pepinem kraškem vrtu” na Bunčetovi domačiji v Dutovljah

Voden sprehod po travnikih s spoznavanjem in nabiranjem zelišč, delavnica pletenja venčkov s travniškimi rastlinami ob pripovedovanju zgodb s travnika, predavanje o divjih orhidejah na kraških travnikih ter delavnica priprave domačih čajnih mešanic predstavljajo le del »Zeliščnega dneva na Pepinem kraškem vrtu«, ki bo nadgrajen tudi z izkustvom novega doživetja S Pepo po Krasu. Tako organiziran dogodek bo pomembno prispeval h krepitvi znanja o kraškem rastlinstvu ter njegovi uporabni vrednosti.

Info & obvezne prijave do 3. junija do 10. ure: ORA Krasa in Brkinov d.o.o., sezana@visitkras.info, 041 611 980 / Trajanje: 7,5 ur / Cena: brezplačen dogodek / Omejeno število mest.

 

NEDELJA, 5.6.2022 , OB 11. URI (do 12.30 ure) in OB 16. URI (do 17. ure): Demonstracijsko-poučni dogodek “Rožni vrtovi za lepše življenje” na posestvu Ville Fabiani v Kobdilju 

Na enem najimenitnejših podeželskih dvorcev na Primorskem, vinogradniškem posestvu Ville Fabiani, ki ga v teh dneh krasijo tudi rože vseh rož, bo v sodelovanju Zavoda Fabiani in ge. Bredo Bradavž Čopi, predsednice Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije potekal dogodek »Rožni vrtovi za lepše življenje« s ciljem ustvarjanja simbioze med človekom in naravo ter spodbujanja zavesti o lepotah, ki jih narava za vsesplošno dobrobit človeku ponuja. Prvi del dogodka, ki bo potekal od 11. do 12.30 ure, bo vključeval strokovno predavanje o rožnih vrtovih, drugi del dogodka, ki se bo nadaljeval med 16. in 17. uro pa bo ponudil voden doživljajski sprehod med vrtnicami in pikolitom posestva Fabiani.

Info & obvezne prijave do 3. junija do 10. ure: Villa Fabiani, info@villafabiani.com, 070 692 433 / Trajanje: 1. del 1,5 ure in 2. del 1 uro /  Cena: brezplačen dogodek / Omejeno število mest.

 

NEDELJA, 5.6.2022, OB 10. URI (do 11.30 ure): Tematski voden ogled “Fabijanijev Štanjel”

V soorganizaciji partnerjev projekta Občine Komen in ORE Krasa in Brkinov bo v okviru projekta v Štanjelu potekal tudi tematski voden ogled z naslovom »Fabijanijev Štanjel« s ciljem predstavitve Maksa Fabianija kot enega najpomembnejših urbanistov avstrijske monarhije ter inovatorja v arhitekturi na prehodu iz 19. v 20. stoletje, ki je v Štanjelu, v času dvajsetletnega županovanja, s svojimi stvaritvami pustil velik pečat. Med temi stvaritvami je tudi Ferrarijev vrt, ki ga je Maks Fabiani zasnoval terasasto, po strukturi starega Štanjela, kjer so bili na terasah zasajeni zelenjavni in cvetlični vrtovi z drevjem večinoma sredozemskih vrst. Danes je vrt eden pomembnejših pričevalcev vrtno-arhitekturne dediščine v Sloveniji.

Info & obvezne prijave do 3. junija do 10. ure: TIC Štanjel, stanjel@visitkras.info, 041 383 986 / Trajanje: 1,5 ure / Cena: 3,00 € na osebo / Omejeno število mest.

 

Vsi navedeni dogodki bodo za udeležence brezplačni, razen tematskega vodenega ogleda »Fabijanijev Štanjel«. Za vse dogodke je potrebna predhodna rezervacija pri organizatorju posameznega dogodka, saj bo število udeležencev posameznega dogodka omejeno. Organizatorji si pridružujejo pravico do spremembe programa, zlasti v primeru neugodnih vremenskih razmer.

 

Dnevi Vrtov Krasa so organizirani v okviru projekta Vrtovi Krasa – ohranjanje narave in krepitev zavesti o njenem pomenu, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Povezave:

Evropska komisija

Program razvoja podeželja